MIT Profesörü Daron Acemoğlu Türkiye’nin Demografik Durumunu Değerlendirdi
Nobel Ekonomi Ödülü sahibi MIT Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye Kurumsal Yatırımcılar Derneği’nin düzenlediği zirvede yaptığı konuşmada Türkiye’nin demografik yapısını ele aldı. Acemoğlu, Türkiye’nin demografik açıdan “çok enteresan bir şey” olduğunu belirterek, nüfusun Japonya kadar hızla yaşlandığını vurguladı ve emeklilik konusuna değindi.
Profesör Acemoğlu, Türkiye’de demografik risklerin daha da fazla olduğunu ifade ederek, “Çünkü aynı anda yaşlanan bir nüfusla beraber Türkiye’de erken emeklilik problemi de çok hızlı bir şekilde artmaya başlıyor. Türkiye’de aktif sigortalı yani çalışan, pasif sigortalılara göre özellikle son 5-6 yılda azalmaya başladı çünkü insanlar erken bir şekilde emekliliğe ayrılıyorlar. Bu demografik değişimle beraber insanların daha uzun çalışmaları, daha uzun çalışma ya da çalışma hayatlarını daha doğru kullanmaları önemli hâle gelecek. Türkiye’de buna ters giden bir akım da var” şeklinde konuştu.
“VERİMLİLİK ARTMADIĞI İÇİN BÜYÜMENİN KALİTESİ DÜŞÜK”
Dünya Gazetesi’nden Recep Erçin’in haberine göre, Acemoğlu sunumunda, “Türkiye değişimlere hazır mı ve istikrara ulaşabilir mi?” sorusunu dile getirerek şunları belirtti:
“Türkiye’de ne yazık ki, 1990’lar kaybedilmiş bir dönem ve burada toplam faktörde bir iyileşme yok. 2007’nin başında değişik bir tablo ortaya çıkıyor. Bu dönemde hatırlarsanız yabancı sermaye çok hızlı geldi. Kurumsal reformlar ekonominin durumunu düzeltti. Özellikle enflasyon kontrol altına alındı. Yolsuzlukta kontrol, yolsuzluğun kontrol altına alınması konusunda önemli adımlar atıldı. Ama ne yazık ki bu dönem sona eriyor ve 2006’dan şu ana kadarki zaman diliminde yine yüzde 0 bir büyüme. Türkiye düşük kaliteli büyüme gösteriyor çünkü verimliliği artıramadığı için”